Hoppa till sidans innehåll

Bengt Olausson till minne

18 MAR 2012 19:22
En hängiven klippa i klubbarbetet har lämnat oss.
  • Uppdaterad: 25 FEB 2018 20:05

Under O-ringen 2010, där Bengt var nära att vinna en etapp i H 85, fick han ett litet sår på benet. Såret blev infekterat av en mycket aggressiv bakterie som vållade blodförgiftning och framåt hösten blev det nödvändigt att amputera benet för att rädda Bengts liv. Detta gjorde att hälsan efterhand försämrades och Bengt avled, 86 år gammal den 24 februari.

 

Bengt var med och bildade Orinto 1952 och var från början platsombud för Hindås. Han var mycket duktig i skidåkning, där han tävlade för IK Stern, men också en stark orienterare. Han var delaktig i klubbens första stora triumf, lagsegern på Sternträffen 1953, tillsammans med Erik Andersson och Axel Selme. Under 50-talet var Bengt med och tog en mängd topplaceringar i budkavletävlingar.

Han tävlade med framgång under nära 60 år för Orinto och tog bl.a. åtta DM-tecken.

Bengt deltog i många O-ringen och sprang även gärna, med framgång, sommartävlingar utomlands.

 

Bengt bidrog också med stor entusiasm i klubbarbetet. Han var revisor från klubbens bildande 1952 och i hela 51 år framåt.

Han lade ner stort arbete på klubbstugan, alltifrån byggandet 1974 och framåt. Från 2001 och tills förra året var Bengt ordförande i stugkommittén.

Bengt var ansvarig för el och byggnation av TC på en mängd av våra tävlingar.

Han ställde alltid upp då det behövdes. Man visste att man fick svaret ”Ja, ja, det ska vi väl kunna ordna”.

 

1975 blev Bengt antagen till Västergötlands Skogskarlars Klubb, där han oftast deltog i de årliga bloten.

 

Bengt var en riktig ”hårding” i ordets positiva bemärkelse. Han hade, tillsammans med broder Stig, framgångar i den tuffa tredagars fjällorienteringen. På 50-talet kunde en söndagsträning bestå av att han och Stig tog ryggsäcken och sprang från Hindås genom skogen mot Vårgårda. Därifrån sprang ”Vårgårdaälgen” Stig Dalberg med bror. På halva vägen möttes de, pratade och fikade, och sprang hem igen.

Ett annat exempel är då Bengt drabbades av en allvarlig magåkomma och skulle genomgå en omfattande operation. Några dagar innan operationen hade klubben möte inför tävlingen en månad senare. Bengt var övertygad om att han som vanligt skulle kunna ansvara för uppbyggnaden av TC. Vi var nog många tvivlade, men då det var dags för tävling fanns Bengt på plats och gjorde jobbet som vanligt.

 

Men Bengt var inte bara en hårding. Vi minns också hans glädjetårar över framgångar för klubbens ungdomar som han gärna gav uppmuntrande ord.

 

Bengt var också en engagerad naturmänniska, som jägare, fiskare och biodlare och, inte minst, som ansvarig för skötseln av Klippans naturreservat.

 

Vi minns Bengt som en god kamrat med ett stort hjärta. Vila i frid.

Skribent: Carl-Henry Andersson

Nybörjare? Återvändare? Inflyttad? Gammal eller ung? Alla är välkomna till oss i Orinto!
 Bli medlem 

 

Stöd din favoritförening

Postadress:
OK Orinto - Orientering
Per Andersson, Hestra Basagården 54
51792 Bollebygd

Kontakt:
Tel: 033288027
E-post: This is a mailto link

Se all info